Yanlış: BOTOX® vücutta toksik etki yaratır. Gerçek: BOTOX®, Clostridium botulinum bakterisinin ürettigi ‘botulinum toksininden’ elde edilen protein yapıda bir etken maddedir. Botulinum toksini daha çok yeterli düzeyde muhafaza edilememiş yiyeceklerde (konserve etler) bulunur. Botulinum toksini direkt olarak merkezi sinir sistemi üzerinden etkisini gösterir. Yerleri belli olan kaslara ve kas gruplarına uygulandığı için belirlenen alanın dışına yayılıp vücutta ciddi toksik etkiler yaratmamaktadır. BOTOX® diğer ilaçlar gibi uygun dozlarda uygulandığında güvenlidir ve vücuttan doğal yollarla elimine edilir.
Yanlış: BOTOX® sadece yüz bölgesi için kullanılır. Gerçek: BOTOX® doktorlar tarafından kaş çatma çizgilerinin giderilmesinde kullanılmadan önce birçok nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Ayrıca BOTOX® asırı terleme, tremor ve servikal distoni tedavisinde kullanılır. Son yapılan çalışmalarda BOTOX®’un kronik migren tedavisinde etkinliği de gösterilmiştir.
Yanlış: BOTOX® Enjeksiyon işlemi uzun sürer. Gerçek: Enjeksiyon işlemi, uzman ellerde kullanıldığı takdirde sadece 10-15 dk gibi bir sürede tamamlanan hızlı ve kolay bir uygulamadır.
Yanlış: BOTOX® sadece kozmetik alanda kullanılır. Gerçek: BOTOX® medikal tedavide geniş bir uygulama alanına sahiptir. Kas Spastisite, aşırı terleme, blefarospazm, strabismus, üriner inkontinans, kronik migren gibi hastalıkların tedavisinde kullanımı bulunmaktadır.
Yanlış: BOTOX®’un etkinliği kalıcıdır. Gerçek: BOTOX® kaslardaki sinir hücrelerini bloke ederek hücreler arası sinyallerin oluşumunu engeller. Bloke edilen hücreler belirli bir zaman sonrasında yenilenerek BOTOX®’un etkisinden kurtulur. Sinir hücrelerinin sinyal iletimine yeniden başlamasıyla BOTOX® etkinliğini kaybeder. Etkinliğini kaybetme süresi uygulandığı bölgeye göre değişiklik gösterir.
Yanlış: BOTOX®’un koltuk altı aşırı terleme tedavisinde etkisi oldukça azdır. Gerçek: Aşırı terleme, otonom sinir sistemi tarafından ter bezlerinin aşırı aktif olmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Koltuk altı dışında aşırı terlemenin en çok görüldüğü vücut bölgeleri avuç içi, yüz ve ayak tabanıdır. Son yıllarda BOTOX®’un koltuk altı aşırı terleme tedavisinde oldukça yüksek etki sağladığı gösterilmiştir. Aşırı terlemenin tedavisinde BOTOX® 2004 yılında FDA tarafından onay almıştır. Yapılan çalışmalarda BOTOX® ile terlemede %83 oranında azalma sağlandığı görülmüştür. Ayrıca hastaların %93’ünün memnuniyetini sağlamıştır.
Yanlış: BOTOX® Aşırı terleme tedavisinde uygulamasından sonra farkın gözlenmesi uzun sürer. Gerçek: BOTOX® uygulaması sonrası terlemede azalma 48 saat içinde gözlenmeye başlanır, fakat anlamlı derecede azalma 4 hafta içinde meydana gelir
Yanlış: BOTOX®’un aşırı terleme üzerine etkinliği kısa sürmektedir. Gerçek: BOTOX®’un aşırı terleme üzerine etkinliğinin 7 aya kadar kalıcılık gösterdiği kanıtlanmıştır.
Yanlış: BOTOX®, aşırı terleme tedavisinde vücut ısısının kontrolünü olumsuz yönde etkilemektedir. Gerçek: Terleme vücut ısısının kontrolü için gerekli olan temel fonksiyonlardandır. Vücudun farklı yerlerinde dağılım gösteren ter bezlerinin sadece %2’sinden daha az bir kısmı koltuk altında bulunduğu için BOTOX® tedavisi vücut ısısının kontrolünü etkilememektedir.
Yanlış: BOTOX® koltuk altı aşırı terleme tedavisinde ağrılı bir uygulamadır. Gerçek: Aksine BOTOX® koltuk altı uygulamasında oldukça ağrısız bir işlemdir. BOTOX® enjeksiyonunda kullanılan iğne, diyabet hastalarının her gün kullandığı insülin iğneleriyle aynı ölçülerde (1 veya 2 cm) ve çok ince yapılardadır. Uygulama sonrası hasta yorumları genellikle enjeksiyon hissinin böcek ısırığı ile benzer olduğu yönündedir.
Yanlış: BOTOX®’un aşırı terleme tedavisinde oldukça ciddi yan etkileri vardır. Gerçek: BOTOX®’un aşırı terleme tedavisinde ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Diğer BOTOX® uygulamalarında görülen çok hafif bir ağrı ve kanama meydana gelebilir.
Yanlış: BOTOX® aşırı terlemede yetişkinlerde kullanılabildiği gibi çocuklarda da kullanılabilir. Gerçek: 18 yaşın altında olan çocuklar için aşırı terleme tedavisinde BOTOX®’un güvenilirliği ve etkinliği hakkında herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Yanlış: BOTOX® sadece yaşlı insanlara uygulanır. Gerçek: Çoğu insan 30 yaşına gelmeden BOTOX® tedavisine ihtiyaç olmadığını düşünmektedir. Fakat bazıları daha erken yaşlarda BOTOX®’u tercih edebilmektedirler.
Yanlış: BOTOX® hamilelik sırasında güvenle kullanılabilir. Gerçek: Hamilelik kategorisi C olan BOTOX®’un hamilelik sırasında ve laktasyon dönem sonuna kadar kullanılmaması önerilmektedir.
Yanlış: BOTOX® baş ağrısına neden olur. Gerçek: BOTOX® kaş çatma çizgileri tedavisinde bazı hastalarda seyrek de olsa geçici süreli bir baş ağrısına sebep olabilir. Bunun yanı sıra kronik migren tedavisinde oldukça etkili tedavi sağladığı kanıtlanmıştır. Bilgi Amaçlıdır.
360 Panoramik Sanal Turumuza katılmak için tıklayın!